Děti na kolech často dělají zbytečné chyby. Naučit správnému chování v provozu pomáhají dopravní soutěže

10. květen 2024 14:18

Osm desítek školáků z Českobudějovicka otestovalo své znalosti a dovednosti v oblastním kole dopravní soutěže mladých cyklistů. Kromě jízdy zručnosti museli prokázat i schopnost zachovat chladnou hlavu v provozu. A body mohli získat také za správné poskytnutí první pomoci.

Učitelka Dana Viktorová povzbuzovala své žáky z církevní základní školy v Českých Budějovicích. Do cíle dojel například páťák František. „Na dopravním hřišti jsem dostal nula trestných bodů, v jízdě zručnosti pár chyb bylo, ale jinak dobré. Jízda zručnosti je náročná, když se tam musí manévrovat s řídítky a nesmí se dát nohy na zem,“ popsal.

Podle školačky Adély byl při jízdě zručnosti nejtěžší úsek zvaný koridor. „Jsou to taková rozložená dřívka a musíte mezi nimi projet a nedotknout se,“ vysvětlila.

Svěřenci učitelky Dany Viktorové patřili mezi favority soutěže. „Připravovali jsme se ve škole, na dopravním hřišti jsme mohli být jenom jednou. Snažili jsme se, aby se děti doma trochu podívaly na testy a zdravovědu,“ řekla.

Čtěte také

Důležitou částí dopravní soutěže je podle krajského koordinátora BESIP Václava Kováře právě zdravověda. „Dneska při pohybu v silničním provozu dochází dost často k nehodám a zraněním, proto je poslední disciplína zaměřená na první pomoc. Děti teoreticky i prakticky předvádějí, jak by postupovaly v případě různých zranění,“ uvedl.

Děti ve věku od 10 do 16 let patří mezi nejzranitelnější skupiny v silničním provozu. Policejní mluvčí Milan Bajcura připomněl, že často dělají zbytečné chyby. „My to nejčastěji vidíme v těch městských provozech, kde se cyklista řádně nepodívá za sebe, vjede do křižovatky, neukazuje rukou, že bude odbočovat. Třeba při odbočování vlevo mnohdy dochází k fatálním střetům. Jen za minulý víkend jsme v kraji řešili pět dopravních nehod cyklistů,“ doplnil.

Na oblastní kolo dopravní soutěže mladých cyklistů naváže kolo krajské, které se uskuteční 29. května v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související