Dole v tabulce, finančně nestabilní a bez podpory skalních fanoušků je fotbalové Dynamo České Budějovice

17. duben 2024

Dění v klubu SK Dynamo České Budějovice je už několik měsíců jedním z nejvíce diskutovaných témat na tuzemské fotbalové scéně. A-tým má finanční problémy, v ligové tabulce je předposlední a domácí zápasy skalní fanoušci bojkotují. Po sportovní stránce ale mužstvo může místo v nejvyšší soutěži zachránit. V pořadu Přímá řeč se na tom shodli lidé, kteří dění v klubu dlouhodobě sledují.

„Po sportovní stránce věřím tomu, že Dynamo má na to, aby zachránilo ligovou příslušnost. Ale mnohem větší otázkou v mých očích je, co bude následovat v další sezoně,“ říká redaktor zpravodajského serveru Budějcká Drbna Jakub Bartoš, který situaci ve fotbalovém Dynamu mapuje několik měsíců.

Za pravdu mu dává Jan Podroužek, bývalý vedoucí fotbalové sekce deníku Sport, který od léta do prosince v klubu působil jako sportovní manažer. „Prvoligová příslušnost je rozhodně důležitá. Také si myslím, že na záchranu současné mužstvo má, protože rozhodně není významně horší než Karviná nebo Zlín, aby jim nemohlo v přímých bojích konkurovat. Důležitější ale je, co bude pak, jak bude klub finančně stabilní, protože od toho se všechno odvíjí,“ komentuje.

Majitel Dynama Vladimír Koubek už dříve zveřejnil, že klub uzavřel spolupráci s britskou společností Footify a představil i jejího vlastníka. Firma by měla primárně pomoci najít strategického partnera.

Podle Jakuba Bartoše je ale toto provázání od začátku pochybné. „V tuhle chvíli nemáme kromě stručné tiskové zprávy žádnou informaci, co se děje, jestli firma s někým vyjednává, jak to probíhá. Ani o té společnosti nemáme žádné podrobnější informace. Těžko se o ní něco dohledává, snažili jsme se kontaktovat majitele, ale nepodařilo se nám získat rozhovor, nevíme, jaký má plán, nevíme nic,“ popisuje.

Čtěte také

Finanční problémy v klubu potvrzuje Jan Podroužek. „Ano, jednou, nebo dvakrát došlo v době, kdy jsem tam byl, ke zpoždění výplat. Ne k drastickému, ale došlo. Samozřejmě bylo velmi složité najít jakékoli investiční prostředky třeba na nákup pomůcek,“ vzpomíná.

K diskuzi v pořadu Přímá řeč zval Český rozhlas České Budějovice i zástupce vedení Dynama. Sportovní manažer klubu Milan Čadek se ale nakonec z časových důvodů omluvil.

Vladimír Koubek naposledy letos v únoru v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že veškeré dluhy za zpožděné výplaty hráčům uhradil. „Máme zaplaceny všechny závazky vůči hráčům a realizačnímu týmu. Teď aktuálně hráčům nic nedlužíme, jenom řešíme přechod ke spolupráci se strategickým partnerem, tak se peníze zadrhly, ale všechno je v pořádku a myslím si, že vidíme, že klub může fungovat dál,“ řekl.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný aktuální situaci ve fotbalovém klubu SK Dynamo České Budějovice si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička. Hosty jsou redaktor Jakub Bartoš a Jan Podroužek, bývalý novinář, který u týmu působil jako sportovní manažer.

Spustit audio

Související