„Herky prodali, v tichosti a pracovitosti žijí.“ Koněspřežka zničila živnost a bujarý život formanů

Osady Dolní Svince, Horní Svince a Prostřední Svince leží přibližně jedenáct kilometrů severovýchodně od Českého Krumlova a dnes patří pod střediskovou obec Dolní Třebonín. V minulosti obec proslula rovněž jako sídlo formanů.

Právě díky formanství bylo možné získat značný výdělek, a s tím souvisela i jistá dávka selské hrdosti. S koňmi ve slavnostních postrojích, kteří táhli vozy s nejrůznějším nákladem, jako ryby nebo sádra, se jezdilo především do Rakous, zpět se přivážela sůl.

Po vybudování koněspřežní dráhy v letech 1827 až 1832 význam formanství upadl, a tak se změnil i život okolních sedláků v obci Svince.

Tehdejší velešínský farář o tom poznamenal do kroniky: „Jindy zde býval skoro každý sedlák a podruh formanem, tahajíce sůl z Lince do Budějovic; dobře trávili pečeně, pivo, kávu a tudy nemírnému pití oddáni jsouce, hospodářství ženám, dětem a čeledi zanechávali. Který se jednou biče chytil, nerad se ho spouštěl. Svinčáci zvláště po hospodách bouřívali – špatné to potěšení duchovních. ... Nyní přestalo všecko. Herky prodali, v tichosti a pracovitosti žijí a jen málokterý zastaralý forman po cestách se ještě tluče.“

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil etnograf Jan Šimánek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související